logo-agrarni-fond-white-big

У сусрет 14. Сајму меда и вина

Прослава крсне славе града и саборног храма – Светог Преображења Господњег – и ове године почиње традиционалним Сајмом меда и вина, који ће у организацији Аграрног фонда града Требиња бити одржан на шеталишту у градском парку.

То је био повод да у Јутарњем програму угостимо Веселина Дутину, директора Аграрног фонда.

Ове године на новим изложбеним штандовима, пчелари ће суграђанима и гостима Требиња представити свој мед и друге пчелиње производе, посјетиоци ће имати прилику и да дегустирају херцеговачка вина, али и традиционалне производе овдашње гастрономије.

Дутина каже да је циљ овог сајма, као уосталом и „Херц феста“, који такође организује Аграрни фонд – презентација прозвода које Херцеговине нуди, при чему је посебност овог краја свакако херцеговачки мед.

Дутина напомиње да мед са овог поднебља није само храна – већ и лијек.

„Због толиког броја љековитих трава на нашем подручју са којих пчеле сакупљају нектар – што је ријекткост у Европи а мислим и у свијету – наш мед је један од најтраженијих прозвода на тржишту. Мед из Херцеговине и мед са уљане репице или других индустријских биљака, уз дужно поштовање – није исти, нема иста својства, па мора и цијеном бити издвојен“, истиче Дутина.

Због суше и овогодишње медобрање било је далеко испод задовољавајућег, па ће и број пчелара на сајму бити нешто мањи – пријавило се њих 16, док ће са винарима укупан број излагача бити већи од 25.

Отварање сајма планирано је сутра за 16 часова и 30 минута.

О предстојећем сајму са директором Аграрног фонда разговарао Ратомир Мијановић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email