logo-agrarni-fond-white-big

Откуп воћа и поврћа

Са истим циљем подршке пласману пољопривредним произвођачима организоване су откупне станице примарних пољопривредних производа у којима се врши откуп воћа и поврћа. Ово представља значајан пројекат који би требао обезбиједити потребан замах развоју и проширењу пољопривредне производње  на ширем подручју наше локалне заједнице. У ту сврху Аграрни фонд Града Требиња, најавио је и инсталирао четири хладњаче на локацијама Петрово Поље капацитета 90 м3, Моско 60 м3, Ластва 45 м3  и Струјићи 90 м3. Организација рада хладњача планирана је у фазама и то:

  • Oткуп већ постојећих повртарских и воћних врста за које пољопривредни  произвођачи са подручја града Требиња немају ријешен пласман, тј. имају вишкове.

 

  • Организовање кооперантске и намјенске производње поврћа и воћа у наредним годинама за попуњавање и оптимално искоришавање капацитета хладњача.

 

У досадашњем периоду откупљене су веће количине кромпира, јабуке, кајсија, парадајза, паприке, купуса, лиснатог поврћа од преко 60 пољопривредних произвођача.

Аграрни фонд Града Требиња је на основу ових дјелатности у досадашњем периоду остварио сопствени приход у износу од преко 900.000,00 КМ.

Рачуни пољопривредних произвођача – добављача, по основу сарадње са Аграрним фондом Града Требиња, кроз откуп производабогатији су за преко 700.000,00 КМ.