logo-agrarni-fond-white-big

Подршка пласману
пољопривредних производа

Херцеговачка кућа

Херцеговачка кућа, је бутик домаћих производа у коме се могу купити сви аутохтони херцеговачки производи. Званично је почела са радом јула 2017. године. Тог 20. јула 2017. године мјесто на полицама Херцеговачке куће пронашло је 180 домаћих производа произведених од стране 20 малих пољопривредних произвођача, који су нам у нашим почетним корацима, указали повјерење и кренули са нама да исписују врло лијепу причу, потпуно нову на овим просторима.

Један од основних мотива оснивања Херцеговачке куће јесте промоција традиционалних херцеговачких производа, њихова видљивост и валоризација на тржишту је шанса да се домаћим пољопривредним  произвођачима омогући приход од сопственог рада, континуиран и сигуран пласман производа на тржиште. Поред локалних произвођача, прилику да излажу и продају у Херцеговачкој кући у Требињу пружили смо произвођачима из осталих општина источне Херцеговине. На полицама Хецеговачке куће, у срцу Требиња, под стогодишњим платанима, могуће је пронаћи сву гастрономску раскош Херцеговине. Под истим кровом можете пронаћи надалеко позната требињска вина, херцеговачки мед и производе од меда, сир из уља, разне врсте чајева, домаћих сокова и сирупа и још много тога.  „Herzeg house“  нуди и обиље природне  козметике произведенe по старим провјереним рецептурама.

Осим директне подршке пласману производа Аграрни фонд Града Требиња у сарадњи са Институт за јавно здравство и ЈУ „Екологија и безбједност“, за своје сараднике обезбјеђује и одговарајуће анализе и контроле здравствене исправности (микробиолошке и физичко-хемијске анализе производа) и услове за испуњавање прописаних стандарда стављања производа у промет а наведене услуге, које нису цјеновно занемарљиве, су бесплатне за произвођаче. Кроз континуиран рад и едукацију на маркетингу производа и технологији производње са произвођачима,  успјели смо од обичних традиционалних производа направити квалитетне, по паковању униформисане, луксузне производе који по свим карактеристикама могу да се задовоље специфичне потребе и укус савременог тржишта и купаца. Искључиви смо корисници имена и логоа Херцеговачке куће. Априла 2019. године, у сарадњи са Центром за развој пољопривреде и села, Бања Лука отворена је Херцеговачка кућа у Бања Луци на адреси Браће Маџар и Мајке Марије број 7. Својим изгледом, укусом и квалитетом производи Херцеговачке куће су за кратко вријеме освојили и купце овог дијела Републике Српске.

За потребе промоције и пласмана наших херцеговачких производа у доба зимског туризма, набављене су уникатне полице, за смјештај требињских традиционалних производа, а које красе престижан туристички објекат, Олимпијски бар на Јахорини. Сваки нови објекат носи са собом наш примарни циљ, а то је повећање и унапријеђење пољопривредне  производње и помоћ малим пољопривредним произвођачима.

Самим концептом Херцеговачке куће планирано је и предвиђено отварање малопродајног објекта Херцеговачке куће у Београду који за сада због постојећих административно-царинских баријера није реализовано. Савршена могућност за реализацију пројекта у наредном периоду јесте успостављање „малог Шенгена“. Такође, одговарајућа сарадња је успостављена и са општином Источно Ново Сарајево у којем би ускоро, до краја децембра, требао бити отворен објекат Херцеговачке куће. Од оснивања Херцеговачка кућа је учествовала и презентовала своје производе на преко тридесет домаћих и иностраних сајмова и носилац је бројних награда и медаља. Са нашим успјесима, расло је и повјерење произвођача и њихова инспирација у производњи херцеговачких традиционалних производа те тренутно на полицама располажемо са преко 500 различитих производа које справљају вриједне руке око 120 наших домаћина. Значајно је истаћи и да је за поједине произвођаче продаја производа у “Herzeg house” једини извор прихода. На већини сајамских манифестација учествујемо са Туристичком организацијом Града Требиња и Туристичком организацијом РС.

Херцеговачка кућа је, за релативно кратко вријеме постојања и дјеловања, постала својеврстан бренд који умногоме доприноси гастрономској и туристичкој понуди и промоцији града Требиња. О нашој посјећености и квалитету свједоче посјете многих познатих личности из свијета српског глумишта попут Наташе Нинковић, Данице Максимовић, Љиљане Благојевић, Вука Костића редитеља Емира Кустурице и многих  других јавних личности као и многобројне посјете туристичких организација из различитих крајева свијета.