logo-agrarni-fond-white-big

Сапоштење за јавност Аграрног фонда Града Требиња

Поводом писања одборника за Правду и ред у Скуптини Града Требиња, Ђорђа Вучинића, на рачун Аграрног фонда Града Требиња и Херцеговачке куће, преносимо саопштење Аграрног фонда у цјелости:

Дана 04.11.2021. године на порталу „citamolise.com“ објављен је текст под насловом „Нова злоупотреба АФТБ: (Не)логичним потезом до 65.000 КМ“ у коме је по ко зна који пут изнесено низ неистина на рачун наше установе, руководства и запослених, чиме нам се изнова покушава нарушити углед, те смо због тога као установа од јавног значаја која се финансира и новцем грађана Требиња, приморани поново реаговати и обавијестити јавност о стварним чињеницама.

Херцеговачка кућа у Источном Новом Сарајеву отворена је 09.06.2021. године на тргу Србија и резултат је договора о сарадњи двије локалне заједнице, Требиња и Источног Новог Сарајева, како би се производи локалних пољопривредних произвођача и прерађивача могли пронаћи на полицама продајних објеката ван Требиња. Тада је постигнут договор и потписан уговор да Херцеговачком кућом у Источном Новом Сарајеву газдује СРЦ „Славија“ у чијим се просторијама продајни објекат и налази, ради лакшег управљања објектом и смањења трошкова пословања. Дакле, Аграрни фонд, као власник франшизе и је исту уступио СРЦ „Славија“. Обавеза Аграрног фонда је била да опреми објекат инвентаром, чији смо власници, напуни полице робом наших пољопривредних произвођача и уредно га снабдијева по потреби, а СРЦ „Славија“ води тај објекат, са пажњом доброг домаћина, остварује приходе и сукцесивно плаћа робу по испостављеним фактурама, сервисира све остале обавезе, из марже на производе, за шта имамо уредно потписан уговор. Дакле, Аграрни фонд не издваја никаква средства за плаћање пословног простора, што је више пута и поменуто у медијским наступима директора наше установе. На потпуно идентичан начин послује и Херцеговачка кућа у Бања Луци, већ пуне три године.

На сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево, у Ребелансу Буџета предвиђена је буџетска ставка на приходовној страни на који се књиже средства од продаје производа у Херцеговачкој кући, како би се од тих средстава, а не буџетских средстава грађана Источног Новог Сарајева, могли плаћати прозводи. Дакле, поменута средства су потпуно нови приход, који нема везе са редовним Буџетом који општина планира, јер је то сопствени приход СРЦ „Славија“, али је морао бити уврштен у буџетски документ, због трезорског начина пословања. И то је уређено у Ребалансу Буџета, јер је Херцеговачка кућа отворена половином године, када је изворни буџетски документ већ био усвојен.

Господине Вучинићу, то бисте морали знати, с обзиром да сте одборник који учествује у расправи и доношењу Буџета у Скупштини Града Требиња!

У тексту се помиње и лош промет, што је апсолутно нетачно. Јако смо задовољни начином функционисања Херцеговачке куће у Источном Новом Сарајеву и приходом који остварује, али и домаћинским вођењем објекта од стране руководства и запослених у СРЦ „Славија“, као и подршком коју смо добили од стране начелника општине и руководства општине за отварање оваквог једног објекта.

Сав приход од пословања свих Херцеговачких кућа троши се на плаћање роба пољопривредним произвођачима, као и на помоцију њихових производа и њих самих, а не на злоупотребе на које се уважени одборник позива. Више пута је поновљено да је Херцеговачка кућа један од најбољих пројеката подршке пољопривреди, што су потврдили и многи еминентни стручњаци, али и чињеница да се и у другим локалним заједницама у Републици Српској, Србији, Федерацији БиХ отварају локални продајни објекти по узору на наш!

Господине Вучинићу, вашим тенденционим извјештавањем, покушавајући да будете као „Ваш шеф“ само наносите штету нашој установи и свему што радимо за пољопривредне произвођаче. Нама не требате објашњавати Ваше крајње намјере, јер су нам одавно јасне, политичар сте и покушавате да се изборите за позицију на листи за наредне изборе и већ сте кренули у политичку кампању, па мислите да ћете омаловажавањем свих и свега у овоме граду то постићи, али објасните породицама које своје производе пласирају кроз Херцеговачку кућу зашто то радите?!

Као и више пута до сада, поново Вас позивамо да посјетите Аграрни фонд и благовремено и исправно се информишете о свему што Вас занима, па онда излазите у јавност са анализама и Вашим запажањима, а не овако популистички са полуинформацијама и дезинформишете јавност. Наша врата су Вам отворена, са задовољством вас очекујемо.

 Аграрни фонд Града Требиња, Херцеговачка кућа (Herzeg house)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email