logo-agrarni-fond-white-big

Саопштење за јавност

Поштовани,

Поново смо принуђени да реагујемо због изношења неистина од стране посланика Небојше Вукановића, на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске. Наиме 18.07.2023. године поменути посланик је изнио своје ставове, које као и увијек тумачи на себи својствен начин, а да предходно и не провјери шта је истина.

Систем за наводњавање који су зајднички изградили Влада Републике Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Град Требиње и Хидроелектране на Требишњици у потпуности функционише и корисници који имају изливна мјеста и постављене сатове имају уредно снабдијевање водом, како на Зубачком платоу, тако и у Петровом пољу, Засад пољу, Гомиљанима и на цијелом подручју који систем покрива. Тренутно се радови изводе на Зубачком платоу на изградњи секундарне и терцијарне мреже и постављању сатова у шахтове. Имамо постављено и у потпуности завршено 182 прикључка, а тренутно се радови изводе у селу Граб гдје имамо захтјеве за око 50 прикључака. Када смо почели са радом на овоме пројекту, било је свега око 100 захтјева за прикључке у свим зубачким селима, а данас имамо преко 230 захтијева, од којих је око 80% већ завршено. Такође, могамо напоменути да свакодневно добијамо нове захтијеве за прикључке, тако да ће их у наредном периоду бити много више него што их сада имамо. То је доказ да становници овог краја ипак вјерују и Аграрном фонду и Граду Требињу да ће вода доћи на Зубце. И дошла је! Вјерујемо да се посланик Вукановић не радује томе што своје пројекте завршавамо и што они функционишу, али ми ту не можемо ништа учинити.

На поменутој сједници смо чули да је некад раније имао фарму свиња која је пропала, па толико о његовим успјешним пројектима. А водио би државу!

Такође, морамо напоменути да је ове године грађевинска сезона доста каснила, због веома обилних падавина у прољеће, али смо уз надљудске напоре ипак успјели да завршимо велики дио посла и овим путем се желимо захвалити извођачу радова који је овај посао ставио у сам врх својих приоритета.

Што се тиче кашњења отварања Херцеговачке куће у Београду, тачно је да смо пролонгирали рок, али не више пута како Вукановић каже, већ једном. Отварање је требало бити крајем марта и одгођено је због веома компликованих процедура и сагласности које је потребно добити од стране институција Републике Србије, како би производи несметано могли бити извезени. У питању су процедуре здравствене исправности хране које је потребно добити од стране четири републичка Инспектората, два Министарства и Царина Србије. То је нешто што је редовна процедура за све увознике у Републику Србију и на шта ми не можемо утицати. Напоменућемо да смо прва и једина установа која је покренула извоз производа малих произвођача на тржиште неке друге државе. Толико о томе колико Град Требиње и Аграрни фонд не улажу у откуп и пласман производа пољопривредника.

Тачно је да смо на Врачару добили пословни простор од Града Београда по повољним условима за отварање Херцеговачке куће и овим путем им се желимо захвалити, као и предсједнику Александру Вучићу који је раније подржао ову идеју, али је простор било потребно у потпуности реновирати и привести нашој намјени, као и опремити га, што је и учињено.

Новац којим је то плаћено је обазбијеђен од средстава унутар Аграрног фонда и све процедуре које је било потребно испоштовати су испоштоване, за шта постоје докази као и шта је све финансирано и колико средстава је потрошено. Тако налаже Закон и процедуре. Ми смо више пута посланика Вукановића звали да дође у просторије Аграрног фонда да све то добије на увид, али он није смио да дође и да се суочи са истином, јер би сам себе демаскирао и морао би признати јавности, али и себи да износи неистине, зарад мало користи и пет минута личне славе. И овим путем га опет позивамо да дође и информише се на исправан начин, можда ће му текстови бити читанији, ако у њима буде писана истина.

Такође, овим путем желимо да се захвалимо свим сарадницима, кооперантима, Градској управи, институцијама и свима онима који упркос притисцима ипак вјерују и подржавају ово што радимо, јер Аграрни фонд је и основан да помогне произвођачима у складу са својим могућностима, а када се окренемо иза себе вјерујемо да имамо дјела која ће остати и којима се можемо похвалити.

С поштовањем,

                                                                                             Информативна служба

                                                                                        Аграрни фонд Града Требиња

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email