logo-agrarni-fond-white-big

Представници Аграрног фонда на семинару „Промоција ланца вриједности производње кромпира у херцеговачким предјелима БиХ“

Протеклих дана, представници Аграрног фонда града Требиња били су учесници семинара „Промоција ланца вриједности производње кромпира у херцеговачким предјелима БиХ“, са посебним акцентом на производњу младог кромпира, на коме су имали прилику да се упознају са модерним технологијама производње кромпира, избором одговарајућег сјемена и сорти, адекватних парцела, припремом земљишта и ђубрења те заштити од болести и штеточина.

Зоран Броћић, професор Пољопривредног факултета у Земуну истиче да су произвођачима навели који су то путеви да се у производњи младог кромпира постигне профит.

„Шта би, дакле, требало све да се уради- од набавке, паковања кромпира, позиционирања на тржишту. Наравно у овом процесу је веома битна помоћ државе и свих стручних служби које обилазе произвођаче“, навео је он.

У ланцу производње кромпира, осим наведених процеса, веома је важно водити рачуна о наступу на тржишту, брендирању и удруживању те свим аспектима који морају бити заступљени да би производња била профитабилна.

Он је навео да је херцеговачки кромпир већ брендиран те да је посебно квалитетан.

„Он је попримио обиљежја бренда и његов пласман је заступљен и ван граница. Мислим да та производња иде у добром правцу и да се може очекивати напредак“, рекао је он.

 Жељка Видовић, координатор за развој политика пројекта „ЕУ 4 бизнис“ развојног програма УН истиче да је једно овакво предавање одржано и у Рогатици.

„С обзиром да је Херцеговина позната по производњи кромпира сматрали смо да је неопходан један овакав семинар за произвођаче кромпира. Нама је идеја да промовишемо, не само идеју производње, него да људи валоризују своја настојања да обезбиједе себи и породици егзистенцију те да се озбиљније почну бавити производњом кромпира“, навела је она.

Овај семинар је организован у оквиру пројекта „ЕУ 4 бизнис“, који је вриједан око 16 милиона евра, од чега 15 милиона финансира ЕУ, а око  милион Њемачка. Заједнички га спроводе Њемачка агенција за међународну сарадњу, УНДП и Међународна организација рада.

Извор:Радио Требиње

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
messenger sharing button
whatsapp sharing button

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email