logo-agrarni-fond-white-big

Представљени резултати пројекта „Требиње-Јачање ресурса за производњу и пласман пољопривредних производа“

У оквиру пројекта „Требиње – Јачање ресурса за производњу и пласман пољопривредних производа“, током претходних годину дана, опремљена је новоизграђена требињска градска тржница, организована је обука за пољопривредне произвођаче те набављене три мини сиране које су додијељене малим пољопривредним произвођачима из Требиња.

Бојан Бенедераћ, директор Јавне установе „Развојна агенција Града Требиња“ је, на данашњој конференцији за новинаре која је организована поводом завршетка овог пројекта, истакао да је његов циљ био повећање конкурентности и продуктивности малих пољопривредних произвођача и пласмана пољопривредних производа кроз подршку произвођачима и стављање у функцију градске тржнице.

„Једна од првих активности овог пројекта била је набавка расхладних витрина за унутрашњи дио тржнице те мобилијара – столица и сунцобрана за зелену пијацу. Ова активност је успјешно реализована, све расхладне витрине су заузете, имамо осам корисника, као и столови и сунцобрани који су кориштени и у друге сврхе током љета. Отварањем градске тржнице град је добио сјајан објекат, набавком опреме пијаца је добила униформисан изглед, а унапријеђени су и услови за здравствену исправност и безбиједан пласман пољопривредних производа“, навео је Бендераћ.

Он је подсјетио да је, крајем јуна ове године, организована и стручна обука за мале пољопривредне произвођаче, у областима хигијене, квалитета, стандардизације квалитета пољопривредних производа са посебним нагласком на производњу сира.

Сиране, чија је укупна вриједност 38 000 марака, додијељене су путем јавних позива, домаћинствима у требињским селима: Љубомир, Граб и Петровићи.

„Сматрам да ће значити корисницима и да ће унаприједити њихову производњу“, рекао је Бенедераћ.

Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу Инвестиционо-развојне банке РС је навео да овај пројекат представља резултат проактивног приступа локалној заједници у циљу стварања претпоставки за максимално искориштавање природних и других потенцијала за развој и побољшавања услова и квалитета живота у локалним заједницама.

„Захваљујући реализацији оваквих пројекта, доприносимо да финансијски механизам добије своју потврду и довољно простора за његову потпуну афирмацију као дугорочно одрживог финансијског инструмента, који је у првом реду намијењен локалним заједницама за реализацију стратешки значајних пројекта, који као такви доприносе развоју и даљој експанзији РС у цјелини“, навео је Бошњак.

Он је додао да је ИРБ реализовала 64 пројекта на подручју РС, чија је укупна вриједност 8,1 милион марака, те да је захваљујући финансијском механизму корист у РС имало преко 200 000 грађана и 600 домаћинстава, међу којима су и три из Требиња.

Веселин Дутина, директор „Аграрног фонда“, који је партнер овог пројекта, је рекао да је њихова улога била у одабиру пољопривредних произвођача којима су додијељене линије за производњу сира.

„Трудили смо се да то буду домаћинства која имају већ развијену и осмишљену производњу те да та производња буде проширена. Једна од обавеза је била и да потпишу уговор о сигурном пласману производа тако да сада имамо и три нова кооперанта у Херцеговачкој кући. На тај начин смо осигурали и стабилност пословања наших објеката, да увијек имамо у понуди толико тражени наш херцеговачки сир“, навео је Дутина.

Он је најавио да ће „Аграрни фонд“ имплементирати и програме подршке прераде воћа и поврћа.

Љубица Kлимовић, из села Граб, која је добила мини сирану каже да је сада у њиховом домаћинству много олакшан процес производње сира.

„Много нам значи ова сирана. До сада смо користили доста шерпа, лонаца, свега, а сада је све у једноме. Пошто имамо традицију у производњи сира, доста грла, ова донација нам је значајна, свака помоћ произвођачу на селу је добродошла“, каже она.

Носилац пројекта „Требиње – Јачање ресурса за производњу и пласман пољопривредних производа“ је „Развојна агенција Града Требиња –ТРЕДЕА“, а партнери су Град Требиње, предузеће „Kомунално“, „Аграрни фонд“ и „Плодови југа“.

Укупна вриједност пројекта је око 125 000 марака, а средства су обезбијеђена из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у РС за 2020-2021. годину, и уз суфинансирање Града Требиња у износу од 25 одсто укупне вриједности.

IMG_20210908_115124.jpg (124 KB)
IMG_20210908_130947.jpg (111 KB)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email