logo-agrarni-fond-white-big

Представљена „Стратегија развоја пољопривреде и руралног подручја града Требиња за период 2023-2027″

Замјеник градоначелника Дражен Бошковић и начелник Одјељења за туризам, заштиту животне средине и предузетништво Бојан Вучуревић данас су на конференцији за медије представили „Стратегију развоја пољопривреде и руралног подручја града Требиња за период 2023-2027“.

Бошковић је истакао да је први пут усвојен овај стратешки документ из области пољопривреде који је изузетно важан, јер је пољопривреда једна од три стратешке гране развоја града Требиња, уз туризам и енергетику.

Он је додао да су у његовој изради учествовали међународни и домаћи консултанти, представници Градске управе Требиње, Аграрног фонда и подручне Привредне коморе, а израду документа је финансирала Међународна организација за храну и пољопривреду /ФАО/.

„Веома је важно да кроз овај документ подстакнемо што бољу везу између пољопривреде и туризма прије свега мислимо на рурални туризам, јер ту имамо велики потенцијал“, рекао је Бошковић.

Он је напоменуо да Требиње и источна Херцеговина имају аутохтоне локалне производе, храну, пиће и богато културно-историјско насљеђе у руралним подручјима.

Бошковић је нагласио да је тим за израду ове стратегије дефинисао визију у сектору пољопривреде и руралних подручја, у којима је предвиђено да се обједине сва богатства којима Требиње располаже у вези са пољопривредом и туризмом.

„Овај документ је битан јер је он основа да се креирају пројекти и кандидују према различитим изворима финансирања, јер донатори желе да знају да постоји усвојен стратешки документ“, рекао је Бошковић.

Начелник Одјељења за туризам, заштиту животне средине и предузетништво Бојан Вучуревић је истакао да овај документ има неколико стратешких циљева.

„То су развој и ширење пољопривредне производње на породичним газдинствима. Дакле, наставићемо тренд подршке који имамо од 2017. године кроз Аграрни фонд, продајом тих производа у Херцеговачким кућама. Затим потребно и неопходно је радити на стандардизацији квалитета и унаприједити тржишну инфраструктуру, а то смо већ урадили кроз пројекат тржнице код Неимарства са УНДП-ом“, навео је Вучуревић.

Он је додао да је и у плану развој бренда, којем су дали радни назив ‘Херцеговина’, а односи се на продају сувенирског типа прехрамбених производа.

„Морамо радити и на унапређењу одређених производа на подручју Херцеговине, а прије свега на производњи маслина и у плану је отварање погона за прераду маслиновог уља. Циљ нам је и унапређење руралне инфраструктуре, да се крене са развојем тога вида туризма, јер на подручју Требиња имамо три газдинста која се баве пружањем услуга.

Извор: у потпуности преузето са

https://radiotrebinje.com/vijest/predstavljena-strategija-razvoja-poljoprivrede-i-ruralnog-podrucja-grada-trebinja-za-period-2023-2027/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email