logo-agrarni-fond-white-big

Одржан завршни састанак регионалног пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“

У Београду је одржан завршни састанак регионалног пројекта „develoPPP.de“ /Дигитализација општинског управљања земљиштем/ на коме су представљени резултати овог трогодишњег пројекта. Пројекат су провели компанија ТелеГроуп и ГИЗ у име њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој Њемачке (БМЗ), Привредна комора Републике Српске и Регионална мрежа за повољно пословно окружење (БФЦ СЕЕ). Циљ пројекта је дигитализација процеса управљања пољопривредним земљиштем које се додјељује путем закупа, којим управља локална самоуправа односно ресорно министарство.

Требиње, Приједор, Брод и Србац су локалне самоуправе које су учестовале у овом пројекту у Републици Српској /БиХ/ и које користе јединствену дигиталну платформу – АгроЛИФЕ за дигитално управљање пољопривредним земљиштем. АгроЛИФЕ софтвер, који је развио „Телегроуп“, омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду података неопходних за квалитетно управљање и контролу кориштења земљишта. Уједно, овај софтвер намијењен је и пољопривредним произвођачима да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом у циљу повећања приноса и смањена оперативних трошкова.

У оквиру пројекта, одржано је више од 90 обука на којима је учествовало више од 750 пољопривредних произвођача. Током реализације пројекта, регистровано је више од 3.500 корисника платформе у Србији, Црној Гори и БиХ, док је око 1.300 закупаца у 10 пилот општина користило платформу. Набављење су 73 метео станице и 584 сензора који су интегрисани у АгроЛИФЕ платформу и омогућувају локалним пољопривредницима додатне податаке о микроклиматским условима и предвиђању временских прилика са прецизношћу од 90%. Креирано је више од 620.000 препорука за спровођење пољопривредних мјера те модели предвиђања ризика од појаве 117 болести и штеточина за 30 различитих култура.

У оквиру пројекта реализовано су обуке за запослене и унапређени технички капацитети у једницама локалне самоуправе, одржане обуке за пољопривреднике и унесени подаци у АгроЛИФЕ платформу. У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Ресором за управљање пољопривредним земљиштем и стручном Радном групом, анализирано је стање и дате препоруке за унапређења управљања пољопривредним земљиштем.

Овај пројекат је резултат заједничке сарадње БФЦ СЕЕ мреже и њених чланица НАЛЕД-а, Привредне коморе Републике Српске и Привредне коморе Црне Горе. БФЦ СЕЕ (Business Friendly Certificate in South East Europe) је регионална мрежа коју чине партнерске институције из БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Хрватске, која проводи програм унапређења конкурентости ЈЛС и БФЦ СЕЕ сертификацију јединица локалне самоуправе за повољно пословно окружење.

У потпуности прузето са : trebinje.rs.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email