logo-agrarni-fond-white-big

Министар Кошарац са директором Аграрног фонда Града Требиња о новим тржиштима за пласман аутохтоних херцеговачких производа

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са директором Аграрног фонда Града Требиња Веском Дутином о могућностима извоза пољопривредних производа анималног поријекла из Херцеговине у земље чланице ЦЕФТА-е, ЕУ и на тржишта других земаља.
Фокус састанка био је на пројекту “Херцеговачка кућа“, која послује у оквиру Аграрног фонда Града Требиња. “Херцеговачка кућа“ откупљује аутохтоне производе малих пољопривредних произвођача херцеговачке регије и пласира их на тржиште под својом робном марком.


‘Херцеговачка кућа је отворена у Требињу 2017. године и током четворогодишњег пословања потписали смо уговоре са 118 пољопривредника. Данас имамо више од 1.000 артикала и три продајна објекта – у Требињу, Бањалуци и Источном Новом Сарајеву. Успјели смо да у нашим продајним објектима остваримо промет више од милион и 200 хиљада КМ. То је укупна вриједност откупљених пољопривредних производа“, истакао је директор Аграрног фонда Града Требиња Веско Дутина.


Министар Кошарац нагласио је да подржава труд и напоре Аграрног фонда Града Требиња у циљу омогућавања што бољег пласмана традиционалних херцеговачких производа на нова тржишта.
“Размотрили смо могућности како да институције на нивоу БиХ, које су надлежне за спољнотрговински промет, дају допринос да се производи ‘Херцеговачке куће’ у што скоријем року нађу на тржиштима изван Републике Српске и БиХ“, истакао је министар Кошарац.


Он је од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражио да у наредном периоду изврши упис Аграрног фонда Града Требиња у регистар одобрених извозних објеката, како би се “Херцеговачкој кући“ омогућило да своје производе пласира на тржиште Србије.


“Информисан сам да Аграрни фонд Града Требиња планира отворити објекат ‘Херцеговачке куће’ у Београду, због чега им је потребно да у што скоријем року буду регистровани као одобрени извозни објекат. Уложићемо додатне напоре да, у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ, реализујемо овај циљ, јер смо опредијељени да нашим пољпоривредницима из Херцеговине обезбиједимо улове за пласман производа на тржиште Србије, али и других земаља ЦЕФТА-е, ЕУ и друга тржишта“’, поручио је министар Кошарац.
Према његовим ријечима, отварање нових тржишта један је од најзначајнијих облика подршке пољопривредној производњи.


‘У потпуности смо опредијељени да афирмишемо наше пољопривреднике из Херцеговине и других крајева Републике Српске, те пројекте попут ‘Херцеговачке куће’ и ‘Крајишке куће’, како би се њихови производи нашли не само на регионалним тржиштима, него и у ЕУ и тржиштима других земаља попут Русије, Кине и Турске“, закључио је министар Кошарац.


Данашњем састанку присуствовао је и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email