Подијела ројева пчела за пчеларе почетнике

Аграрни фонд града Требња реализује програм подршке развоју и унапређењу пчеларске производње у 2022. години који представља наставак пројекта „Развој конкурентности у руралним подручијима -РЦПД“, а који је подржан од стране Јединице за координацију пољопривредних пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Мећународног фонда за развој пољопривреде -ИФАД.

У наредним данима биће подијељено по 5 ројева за 50 пчелара почетника, а са подијелом је кренуто јуче у селу Аранђелово.

Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина објаснио је да је прошле године пројекат подразумијевао додјелу опреме за пчеларе почетнике, односно „старт ап пакете“ који су садржали пет комплета кошница и осталу неопходну пчеларску опрему.

„Ове године наставили смо тај пројекат, укупне вриједности 92.500 KМ од чега је град путем Аграрног фонда финансирао комплетну набавку ројева пчела у износу од 25.000 KМ ове године, а око 16.000 KМ је било наше учешће прошле године“, рекао је Дутина.

Он је додао да су у овај пројекат укључени и требињско Удружење пчелара „Леотар“, као и град посредством овог фонда који се труди да пружи подршку пчеларима почетницима, што ће чинити и наредних година будући да је пчеларство једна од грана пољопривреде која је најпрофитабилнија.

Предсједник Удружења пчелара „Леотар“ из Требиња Обрад Нинковић рекао је да су захваљујући градоначелнику, који је имао разумијевања за захтјев да ројеви буду из Херцеговине и преузео обавезу ИФАД-а за набавку ројева, успјели да их и испоруче корисницима.

IMG_7586_resized_20220610_061400589.JPG (174 KB)

Извор: Радио Требиње

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email